Mikä on HIIT-treeni

HIIT, eli korkean intensiteetin intervallitreeni, koostuu lyhyistä, intensiivisistä harjoitusjaksoista ja lyhyistä lepo- tai palautumisaikoista. Tällainen treeni parantaa tehokkaasti kardiovaskulaarista kuntoa ja polttaa kaloreita nopeasti. HIIT-treenit ovat täydellisiä, kun aika on kortilla mutta haluat silti maksimoida harjoituksen hyödyt.

HIIT-treenien edut

HIIT-treenit ovat tunnettuja tehokkuudestaan. Ne yhdistävät korkean intensiteetin intervallit ja lyhyet palautumisajat. Tämä tekee harjoituksista lyhyitä, mutta silti erittäin tehokkaita. Autamme kehoa polttamaan rasvaa ja parantamaan kestävyyttä. Tähän perustuu HIIT-treenien suosio kiireisten ihmisten keskuudessa. Kuntoilun ei aina tarvitse viedä tunteja.

Toinen suuri etu on jälkipolttoefekti. Kehosi jatkaa kalorien polttamista pitkään treenin jälkeen. Tämä tarkoittaa, että lihaskuntosi paranee myös levossa. Kuten vanha sanonta kuuluu:

”Ei tarvitse treenata kauan, kunhan treenaat kunnolla.”

Erilaisia HIIT-treeniohjelmia

HIIT eli korkeatehoinen intervalliharjoittelu on tehokas ja suosittu tapa parantaa kuntoa. Monet pitävät siitä, koska se tarjoaa tuloksia lyhyessä ajassa. Yksi tunnetuimmista HIIT-ohjelmista on Tabata, joka kestää vain neljä minuuttia. Siinä vuorottelevat 20 sekunnin intensiiviset harjoitukset ja 10 sekunnin lepo. Toinen suosittu ohjelma on 21 minuutin AMRAP, jossa tehdään niin monta kierrosta tiettyjä liikkeitä kuin mahdollista 21 minuutissa.

Muita hyviä vaihtoehtoja ovat Pyramid-tyyppiset treenit. Niissä intensiteetti nousee ja laskee harjoittelun aikana, mikä antaa keholle lisähaastetta. 30/30-tyyppinen HIIT puolestaan sisältää 30 sekunnin treenin ja 30 sekunnin levon. Tämä on hyvä tapa ylläpitää motivaatio ja energiataso koko treenin ajan.

Treeniohjelma Kesto Rakenne
Tabata 4 min 20s työ, 10s lepo
21 min AMRAP 21 min Mahd. monta kierrosta
Pyramid Varies Nouseva ja laskeva intensiteetti
30/30 10-20 min 30s työ, 30s lepo

Kuinka aloittaa HIIT-treenaaminen

HIIT-treenaaminen sopii kaikille, myös aloittelijoille. On tärkeää aloittaa rauhallisesti, kuunnellen omaa kehoa. Aloita esimerkiksi lyhyillä harjoituksilla, joissa on yksinkertaisia liikkeitä. Pidä taukoja ja muista lämmitellä kunnolla ennen harjoitusta. Hyvä vinkki on asettaa treenitavoitteita viikolle, jolloin motivaatio pysyy yllä.

  • Jumppamatto
  • Käsipainot tai vastuskuminauhat
  • Mukavat ja hengittävät treenivaatteet
  • Hyvät treenikengät
  • Vesipullo

Nämä ovat välttämättömät tarvikkeet HIIT-treeneihin. Ne auttavat tekemään harjoituksista turvallisia ja tehokkaita. Älä unohda pitää huolta nesteytyksestä ja levätä riittävästi treenien välillä.

Missä voi treenata

HIIT-treeniä voi tehdä monessa eri paikassa. Kuntosalit ovat hyvä vaihtoehto, sillä niissä on runsaasti laitteita ja tilaa liikkeiden suorittamiseen. Kotona treenaaminen on myös suosittua ja kätevää; tarvitset vain pienen tilan, oman kehon painon tai yksinkertaisia välineitä kuten hyppynarun. Myös ulkona voi treenata, esimerkiksi puistossa tai juoksuradalla, jossa voi yhdistää luonnon ja liikunnan parhaat puolet.

HIIT-salaisuudet, joita et tiennyt

Monet eivät tiedä, että HIIT-treenit voivat parantaa mielenterveyttä merkittävästi. Lyhyet intensiiviset harjoitukset voivat vapauttaa endorfiineja, jotka nostavat mielialaa ja vähentävät stressiä.

”Vaikka HIIT-sarjat ovat fyysisesti haastavia, niiden vaikutus mielenterveyteen voi olla yllättävän positiivinen.”

Tämä tekee HIITistä ei vain fyysisen, vaan myös henkisen hyvinvoinnin apurin.

By Kai

Kai on liikuntatieteiden maisteri ja sertifioitu personal trainer, jolla on yli 10 vuoden kokemus kuntoilun ja hyvinvoinnin alalta. Hän on erikoistunut erityisesti aloittelijoiden ja erityisryhmien liikuntaohjaukseen sekä ravintoneuvontaan.